De schelpenlijn

Twee keer per jaar werk ik in Shingle Street aan de kust in Suffolk in Engeland aan een schelpenlijn. Vriendin en collega kunstenaar Lida Lopes Cardozo en ik repareren en verlengen dan een lijn van schelpen die we in 2005 begonnen zijn. Inmiddels is de lijn zo’n 300 meter lang en loopt helemaal vanaf de kustwacht huizen tot aan de zee over het keienstrand.  Hoewel slechts een enkele schelp breed, is zelfs na storm en hoog water is altijd nog te zien waar de lijn heeft gelopen.

Schelpenlijn
Voorbijgangers op het strand lopen vaak langs de hele lijn en zijn verrast door het effect van zo’n nietig rijtje schelpen. Mensen reageren erop door bijvoorbeeld een lus in de lijn te leggen of iets verderop figuren van schelpen te gaan leggen. Bijna iedereen zorgt ervoor dat de lijn niet kapot gemaakt wordt.

Het leggen van de lijn is hard werken. Eerst moeten de schelpen worden gezocht en verzameld  maar gelukkig zorgt de zee voor een voortdurende aanvoer. Regelmatig vinden we hoopjes schelpen die voorbijgangers voor ons neergelegd hebben. Vervolgens worden de schelpen zorgvuldig stuk voor stuk neergelegd op de keien waarbij altijd de richting in het oog moet worden gehouden
April 2008 werd voor het eerst de zee bereikt. Dat wil niet zeggen dat het project af is, er moet altijd weer gerepareerd en bijgemaakt worden.

De foto’s die we maken van de schelpenlijn hebben we verwerkt in collages.

In 2016 heeft Outhouse Filmworks een documentaire van 20 minuten gemaakt over de lijn. Deze film heet “C Shells, a friendship” en is te zien op de website van outhousefilmworks.uk

In 2018 is ons boekje “the Shingle Street Shellline ” verschenen. In dit boekje zijn bijdrages van Tim Miller, Robert Mc Farlane en Jeremy Mynot en natuurlijk van Lida en Els. De booklaunch in de Aldeborough Bookshop was een succes, er werden een flink aantal boeken verkocht. Ook boekhandel Browsers in Woodbridge heeft het boek te koop en in Cambridge in het Fitzwilliam Museum en the Kettles Yard en Heffers Booksellers.

Het verschijnen van het boekje ging gepaard met een heuse promotietour met interviews bij BBC radio Suffolk, BBC radio Cambridgeshire en als klap op de vuurpijl een filmpje van 3 minuten in de One Show op BBC One!

Het boekje is te koop in mijn atelier

Helaas kon ik in 2020 niet naar Shingle Street reizen. Het werd weer eens duidelijk hoe belangrijk deze plek, de schelpenlijn en vooral de vriendschap met Lida voor me is.

De SchelpenlijnDe SchelpenlijnDe Schelpenlijn